Kam za přírodou v Hongkongu

13:00 | 12.05.2021 Kali 10
Když se řekne Hongkong, většina lidí si představí jen betonovou džungli se spoustou lidí. Proto může leckoho překvapit, že město nabízí také množství přírodních parků, nádherných pláží či tropických lesů. 
Hong Kong Park
Hong Kong Park FOTO: flickr.com / Elena G
Hongkong je pulzující velkoměsto se spoustou mrakodrapů, neonů a všudypřítomného shonu. Se svými sedmi miliony obyvatel je jedno z nehustěji obydlených asijských měst. Pokud si ovšem nelibujete v přeplněných městech a raději objevujte nádherné přírodní scenerie, nenechte si ujít Hongkong i tak! Nabízí totiž mnohem víc, než přeplněné ulice a městský ruch.

Město nabízí nepřeberné množství přírodních atrakcí. Ať už horskou turistiku na přilehlých horách, objevování tropických lesů, pozorování jihočínské fauny, povalování se na písečných plážích či procházku jedním z nádherných městských parků. Pojďme si teď několik takových míst představit.
 

1) Lion Rock

Lion Rock, hora (495 m.n.), ze které budete mít město jako na dlani. Jméno získala podle skalního útvaru na vrcholu, který připomíná lví hlavu, a stala se jedním ze symbolů Hongkongu.

Cesta k vrcholu hory je relativně snadná, výzvou ovšem může být dostat se až na skalnatý vrchol „lví hlavy“. Odměnou vám bude nádherný výhled na Kowloon a Nová Teriotria.

Kousek odtud se nachází i další slavný skalní útvar, Amah Rock, připomínající matku s dítětem na zádech.


Výhled na část města z vrcholu Lion Rock
 

2) Lantau South Country Park

Jedním z nejlepších zážitků který si z Hongkongu můžete odvézt, je pozorování východu slunce na vrcholu Lantau peak. Výstup vám bude trvat asi dvě hodiny a odměnou bude nezapomenutelná podívaná.

Pokud ovšem nejste ranní ptáče, nevadí, Lantau South Country Park a celý, převážně hornatý, ostrov Lantau je protkán turistickými stezkami, které si do syta užijete i přes den.


Východ slunce na ostrově Lantau
 

3) Hong Kong Wetland Park

Wetland Park je ideálním místem pro ty, kteří se chtějí blíže seznámit s jihočínskou faunou a florou. Park je domovem mnoha druhů ptáků, obojživelníků, ryb, plazů, vážek či motýlů, žijících ve zdejších mokřadech.

Krom toho se v centru parku nachází také informační centrum, Wetland Interactive World, které vám pomůže pochopit zdejší ekosystém a lépe představí některé z živočišných obyvatel parku. Informační centrum nabízí též tematické galerie, 3D kino, divadlo či vnitřní dětský koutek.

Mokřady v parku obývá mnoho durhů vodního ptactva
 

4) Přírodní rezervace Tai Po Kau

Malá přírodní rezervace Tai Po Kau, nabízí kopcovitý les s desítkami druhů rostlin. Na své si zde přijdou pozorovatelé ptactva. Tai Po Kau je totiž Hongkongskou společností pro pozorování ptáků a ostatními organizacemi označeno jako jedno z nejlepších míst pro pozorování lesního ptactva. Krom ptactva je Tai Po Kau, též oblíbeným místem na pozorování světlušek.


Pták Least Concern kterého můžete v rezervaci pozorovat
 

5) Kiu Tsui Country Park

Milujete lenošení na pláži a brouzdání se azurovým mořem? Pak si nenechte ujít Kiu Tsui Country Park! Leží na ostrově Kiu Tsui Chau (Sharp Island), a jeho hlavní atrakcí jsou právě nádherné pláže. Nejznámější z nich jsou Kiu Tsui Beach a Hap Mun Bay, která je nejteplejším místem na koupání.

Krom pláží nabízí ostrov i několik turistických stezek.


Pláž Kiu Tsui Beach, jedna z mnoha pláží na ostrově
 

6) Kowloon Walled City Park

Pokud nemáte v Hongkongu moc času a přesto si chcete odpočinout od přeplněných ulic, můžete navštívit jeden z městských parků. Například Kowloon Walled City Park, který má dobrou dostupnost. Nachází se v samotném centru Kowloonu. Místo, kde původně stálo, Kowloon Walled City, slum plný kriminality, se dnes změnilo k nepoznání.

Park je zařízen v čínském stylu Jiangnan a rozkládá se na 31 000 metrech čtverečních. Jsou zde zasazeny druhy rostlin, které kvetou v různou roční dobu, takže park bude nádherně rozkvetlý kdykoliv, kdy jej navštívíte. 


Prostřední Kowloon Walled City park


FOTO: flickr.com / Tyler Spargue, flickr.com/ Danny Leung, flickr.com/ See-ming Lee, flickr.com/ Blake Matheson, flickr.com/ KaguraYanki, flickr.com/ Tom Page

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9