Míra porodnosti v Koreji dosáhla svého historického minima

13:00 | 05.03.2020 Xiunka 0
Technologicky velmi vyspělá země se potýká s velmi nízkou porodností. Co je příčinou?
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: pexels.com

Dle nejnovějších vládních dat, které byly odhaleny veřejnosti, dosáhla míra porodnosti v Koreji roce 2019 svého historického minima. Celková míra porodnosti v loňském roce dosáhla bodu 0,92. Znamená to tedy, že Korejky v průměru za celý svůj život porodí pouze jedno dítě. Tento údaj, oproti roku 2018, klesl o 0,06 bodu. Za loňský rok je Korea navíc jedinou zemí z OECD, kde celková míra porodnosti byla pod jeden bod. Tohoto prvenství dosáhla už po druhé za sebou.

Dosažená celková míra porodnosti je hluboko pod doporučeným bodem 2,1, za jehož předpokladu by byl udržitelný počet obyvatel na 51 milionech. Jedná se o prudký pokles oproti roku 1970, kdy vláda začala shromažďovat související data a bylo dosaženo bodu 4,53. Loňský pokles přišel i přes rostoucí vládní výdaje vynaložené na zvýšení porodnosti.

Hlavní příčinou poklesu porodnosti je fakt, že se čím dál tím více Korejek distancuje od tří hlavních životních milníků, tedy vztah, manželství a děti. Ženy díky dlouhodobému ekonomickému zpomalení, mají značný problém nalézt slušné zaměstnání. Problém to ovšem není pouze žen, ale také mužů. Mladé páry proto odkládají možnost mít potomka na co nejpozdější dobu, kdy mít dvě děti je pomalu výsadou bohatších. Další příčinou jsou vysoké náklady na bydlení a také vzdělávání dětí.

Dle expertů by se vláda měla zaměřit na sociální a kulturní struktury země, které odrazují páry od potomstva.

ZDROJ: koreabizwire.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9