Busanská služba "Pink Light" pro těhotné ženy bude rozšířena

14:00 | 18.06.2019 Eunka 0
Pro těhotné ženy není cestování zrovna nejpříjemnější, zejména v přeplněném dopravním prostředku. V Busanu na to mají už pár let vychytávku, která se letos rozšíří na všechny linky metra.
Pink Light
Pink Light FOTO: Youtube screen
V roce 2016 se v busanském metru začala testovat kampaň Pink Light pro těhotné ženy. O co vlastně šlo? Určitě jste již viděli, jak těhotná žena stojí v dopravním prostředku a ostatní cestující dělají, že ji nevidí nebo doufají, že ji pustí sednout někdo jiný. Někdy ani není zřejmé, že je žena těhotná. Nemusí to být znát kvůli volnému oblečení nebo to v raném stádiu těhotenství není vidět. V Busanu na to tedy vymysleli zajímavou vychytávku.

Město nejprve testovalo kampaň Pink Light na lince Busan-Gimhae. Pět set těhotných žen dostalo senzory, které aktivují růžová světla instalovaná v blízkosti prioritních sedadel. Myšlenka je taková, že když se rozsvítí růžové světlo, člověk, který sedí vstane, a pustí na sedadlo nastávající matku. Jakmile žena sedí, světlo zhasne. Senzor nejlépe funguje, když je zavěšen na kabelce. Toto řešení využívá známé technologie Bluetooth.

Co je nyní v této záležitosti nového? Město Busan minulý týden oznámilo, že tuto službu od druhé poloviny tohoto roku rozšíří na všechny linky. Těhotné ženy tak budou moci cestovat ještě příjemněji. 

Co na tento nápad říkáte? Myslíte, že by se ujal i v naší zemi?

Video zobrazující, jak tato služba funguje:


ZDROJ: citylab.com, koreabizwire.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9