Ponožky – móda od základů

13:09 | 30.07.2013 Mei 10
Když řeknete: „Móda začíná od nohou,“ tak většina lidí bude pravděpodobně přemýšlet o botách. Ale v souvislosti s japonskou módou tato věta odkazuje na ponožky. Ponožky hrály dlouho druhou roli, ale teď byly povýšeny do té hlavní.
Ponožky
Ponožky FOTO: Chris Goldberg / flickr.com
Až do nedávné doby se v sandálech nosily bosé nohy a bylo to považováno za nejlepší styl. Ponožky v sandálech jsou vlastně všeobecně odborníky považovány za módní přešlap, ale záleží jaké. Nosit boty s bosými nohami není v horkém vlhkém japonském létě příliš pohodlné, neboť to jaksi může v některých botách klouzat.
 
Nový módní trend ponožek JapanPerhaps na otázky pohodlí odpověděl. Mnoho módních časopisů začalo párovat ponožky v sandálech s oblečením. Tato kombinace ponožek a sandálů byla vnímána jako staromódní a nevytříbená, ale stoupenci tohoto trendu jsou teď na špici módy. Letos v létě se nosí bílé krajkované ponožky v kotníkových šněrovacích sandálech. Poslední dobou začalo čím dál více žen také párovat ponožky s podpatky.
 
Například nadkolenky často ženy párují s minisukněmi a vysokými podpatky. Jiní zase sáhli po roztomilých voláncích či po černých ponožkách, které vypadají jako šněrovací boty. Lidé, kteří mají rádi více přirozený styl, pak nosí měkké organické bavlněné ponožky, které dosahují nad kotníky. K tomu si vezmou pohodlné volné boty, které jsou dobré pro nohy. Japonky už ponožky začlenily do všech svých oblíbených módních stylů a hrají si s různými kombinacemi. 
 
FOTO: Shuji Moriwaki / flickr.com

Středoškolačky stvořily v roce 1990 ponožkový boom
 
Byla zde tendence si myslet, že nosit ponožky dělá nohy neatraktivní, ale mladé dívky přišly s překvapivou taktikou. Mnohé tvrdili, že nošení ponožek odtahuje pozornost od tvaru jejich nohou, takže ponožky mohly používat k zakrytí komplexu ze svých nohou.
 
Schopnost zakrývat nohy byla jedním z důvodů, proč začaly být po volných ponožkách populární také podobné volné návleky. V tomto jedinečném stylu se pytlovité ponožky vyrobené ze silné bavlny spárovaly s krátkou sukní školních uniforem. Tento boom skončil, ale není divu, že dívky, které prošly tímto bezprecedentním šílenstvím párování ponožek se školními uniformami, se cítily s ponožkami spřízněné a dále viděly v ponožkách módní potenciál.
 
Obchody v dnešní době nabízejí opravdu širokou škálu ponožek z různých materiálů, různých délek a s různými vzory. Nejen, že mají bohaté a pestré vzory, ale jsou také velmi pohodlné. V Japonsku existují dokonce i továrny, které se specializují na ponožky. Okamžitě začleňují požadavky zákazníků do svých návrhů a rychle se adaptují na měnící se trendy.

FOTO: alice tiara / flickr.com 
 
ZDROJ: web-japan.org
 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9