Japonský architekt Toyo Ito získal ocenění Pritzker Prize 2013

15:27 | 22.03.2013 Mei 0
Prestižní ocenění za architekturu získal 71letý japonský architekt „nadčasových“ staveb se 100 000 dolarovou cenou.
Toyo Ito
Toyo Ito FOTO: wikimedia.org
Japonskému architektovi Toyo Itovi byla udělena cena Pritzker Architecture Prize. Je to jedno z nejprestižnějších ocenění za jeho koncepčně kreativní návrhy a „nadčasové“ budovy. Cena zahrnuje 100 000 dolarové ocenění a medailon.
 
Itoova kariéra byla poznamenána malými nápaditými projekty, jako je „White U“ z roku 1976. Jedná se o dům ve tvaru U, který navrhl pro sovu ovdovělou sestru, kterou už unavovaly výškové obytné budovy v Tokiu.
 
Dům obsahoval dvě dlouhé chodby vedoucí k sestřině ložnici na jedné straně a k ložnici jejích dcer na straně druhé. Dům byl kombinací elegantní funkčnosti a designu, který optimalizoval přirozenost denního světla a symbolizoval návrat k životu blíže k zemi.
 
Mezi některé další Itovy výtvory patří také Sendai Mediatheque knihovna, která byla dokončena v roce 2001. Dále také ladná Municipal obřadní síň v Gifu v Japonsku, Tama Art University knihovna na okraji Tokia, spirálová White O residence v Marbella v Chile a 2002 Serpentine Gallery pavilion v Londýně.
 
Ito řekl, že jeho dílo se snaží „vymazat konvenční význam… skrz minimalistickou taktiku“ včetně architektury, která „se podobá vzduchu a větru“.
 
Nejvyšší porotce, Američan Stephen Breyer, řekl: „Architektura Toyo Ita zlepšila kvalitu veřejných i soukromých prostor. Inspirovalo to mnoho architektů, kritiků a členů laické veřejnosti. Spolu se všemi ostatními zúčastněnými na Pritzker Prize jsme rádi, že toto ocenění získal právě on.“
 
Ito je šestý japonský architekt, který cenu obdržel.
 
 
ZDROJ: guardian.co.uk

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9