Marimo - řasokoule zelená

18:20 | 31.10.2017 Ari Yu 11
Mechová koule, jezerní koule, Mossimo - názvů má spoustu. Ale co je tahle zelená, poslední dobou velmi oblíbená koule vlastně zač?
Marimo
Marimo FOTO: AsianStyle.cz
Řasokoule byla objevena v Rakousku kolem roku 1820 v Zellském jezeře. Rostlinka byla ale pojmenována jako “Marimo” v roce 1898 japonským botanistou Tatsuhikem Kawakamim. Pokud se podíváme na kanji 毬 藻, vidíme, že první charakter (mari) znamená kouli nebo něco sférického, druhý znak (mo) označuje rostliny, které rostou ve vodě. Marimo se označuje i jako “japanese moss ball” - japonská mechová koule, což je v podstatě úsměvné, jelikož s mechem nemá vůbec co dočinění. Jiná jména pro marimo v dalších zemích jsou také “torasampe” (jezerní skřítek) a “tokarip” (jezerní váleček). Na Islandu se jim říká “kúluskítur” - složenina slov kúla - koule, a skítur - sajrajt (sajrajt je vše, co se zaplete do rybářských sítí a není to k jídlu). Obecný název je Aegagropila linnaei, přičemž Aegagropila je řecký výraz pro kozí chlup.
 
V Japonsku je marimo chráněno a označováno za přírodní bohatství. Každý rok se pořádá třídenní marimo festival a všude se také dají sehnat suvenýry připomínající tyto zelené koule. Pochopitelně nechybí ani originální charakter - Marimokkori - antropomorfická forma řasokoule.


 
Marimo je tedy sférická řasa. Jejich přirozeným prostředím jsou chladné vody jezer v Japonsku, Estonsku, Islandu, Skotsku nebo Rakousku. Vyskytuje se ve třech formách: první je rostoucí na kamenech (většinou na jejich odstíněné straně), další formou jsou volně plovoucí vlákna, která se shlukují do chomáčků u dna jezer a tvoří “koberce”. Třetí formou jsou pak koule řasových vláken. Řasové koule nemají žádné jádro.
 
Marimo je nesmrtelné - tedy pokud uznáváte sto let jako nesmrtelnost. A nebyla by to nesmrtelná entita, aby se o ní nevyprávěla legenda. Ta vypráví o dvou milencích, kteří si nepřáli nic jiného než být spolu. Jak už to tak bývá, jejich láska byla zapovězena, a tak skočili do vody. Jejich srdce se přeměnila v marimo. Říká se, že marimo přinese srdci, po čem touží, a to jak tomu, kdo lásku vysílá, tak tomu, kdo ji přijímá.


 
V poslední době se, především v Japonsku a Koreji, marimo drží jako domácí mazlíčci. Na rozdíl od jiných rostlin pěstovaných doma si marimo můžete vzít s sebou do sklenice na výlet a nehrozí mu žádná újma.

Pokud se podivujete, kde si tohoto zeleného mazlíka pořídit, je to jednoduché - stejně tak jako většinu vodních rostlin jej můžete zakoupit v akvaristických obchodech. Pokud ve vašem městě žádný takový objevný obchod nemáte, postačí vám k tomu internet - nemusíte se bát, marimu se při převozu nic nestane. Osobně doporučuji například tento internetový obchod.

Marimo je k dostání v několika velikostech. Doporučuji vybrat si velikost, kterou požadujete, rovnou. Kdybyste chtěli čekat, než vám koule doroste do vysněné velikosti, nějaký ten pátek se načekáte. Marimo totiž roste průměrně o pět milimetrů za rok. V jejich přírodním prostředí je to samozřejmě o něco více, v akváriu ale raději s rychlejším růstem nepočítejte.


 
Na většině českých stránek se dozvíte, že marimo je náročné na světlo a potřebuje ho velkou hojnost. To ovšem není žádná pravda. Jak jsme se již dozvěděli, tyto koule pocházejí z chladných jezer, ve kterých opravdu moc světla nebývá. Tím méně pak u blátivého dna, kde se marimo zdržuje. Mazlíci tedy nejsou nijak nároční na světlo, ba naopak, přímý sluneční svit jim může ublížit. Řasa má raději chladnější vodu, pokud necháte nádobu na přímém slunečním svitu, voda se pochopitelně oteplí a marimo vám také může zhnědnout. Tyto řasy jsou přizpůsobeny životu s mizernými světelnými podmínkami, a proto vám budou fotosyntézu vykonávat v běžném pokojovém světle.

Samozřejmě můžete pěstovat marimo spolu s jinou havětí v akváriu.


 
Voda by se měla měnit asi tak jednou za čtrnáct dní, ovšem v létě to bude chtít častěji, aby se voda nezačala kazit.
 
Pokud máte radost, že vám marimo poletuje u hladiny, raději ho vyndejte a lehce promněte, jelikož se v řase drží bublinky a ty ji nadnáší. Občas je taky dobré marimo propláchnout pod tekoucí vodou, aby se z něj odplavily nečistoty.

Aby si řasa udržela svůj kulatý tvar, je také potřeba s ní občas pohnout. Ve svém přirozeném prostředí se totiž válí na dně jezera, a proto také tento tvar získala.
 
Pokud byste chtěli marimo pěstovat v zahradním jezírku, není problém. Marimo bude touhle variantou určitě nadšeno! Takové prostředí se totiž nejvíce podobá jeho domovině.



Pokud máte dotazy, určitě se neváhejte zeptat.


FOTO: asianstyle.cz, contaps.caerux.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9