Mezi Indonésií a Singapurem zmizelo letadlo

20:00 | 28.12.2014 Teér-chan 5
V neděli zmizelo z malajského radaru letadlo se 162 cestujícími na palubě. Je považováno za pohřešované. Pátrá po něm letectvo z Indonésie, ale i Singapur. Celou situaci komplikuje nepříznivé počasí.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: Yentafern / Shutterstock.com

AirAsia let QZ8501


Jedná se o nedělní let letadla Airbus 1320-200 ze Surabaya v Indonésii do Singapuru. V letadle sedělo 155 cestujících (z toho 16 dětí) a 7 členů posádkyDrtivá většina cestujících byli Indonésané. Celkově 6 cizinců - tři Jihokorejci, jeden ze Singapuru, z Malajsie, z Velké Británie. Pilot byl Francouz.

Úředník AirAsia uvedl v neděli médiím, že letadlo požádalo o ''neobvyklou cestu'', kontakt ztratili o chvíli později nad Jávským mořem. Ministerstvo dopravy později objasnilo, že pilot žádal o povolení ke změně výšky kvůli špatnému počasí. 

''V současné době bohužel nemáme žádné další informace,'' prohlásili AirAsia. ''V tomto okamžiku probíhají pátrací a záchranné operace a AirAsia je v plné spolupráci a pomáhá záchranným službám.''

AirAsia ihned po prohlášení změnili i svůj sváteční facebook za tmavé pochmurné barvy. 



Kapitán letadla měl nalétáno 6 100 letových hodin. První důstojník 2 275 letových hodin. Letoun podstoupil poslední plánovanou údržbu 16. listopadu.

Mluvčí Bílého domu Eric Schullz v neděli řekl, že prezident Barack Obama byl o události ihned informován. ''Prezident byl informován o AirAsia letu 8501 a úředníci Bílého domu budou i nadále sledovat situaci,'' řekl.

V neděli státní tajemník John Kerry řekl: ''Naše srdce a naděje je spolu s cestujícími a rodinami AirAsia QZ8501.''

AirAsia dominuje rozpočtu letectví v celé jihovýchodní Asii více než deset let a až do neděle neztratilo jediné letadlo.

Desítky tisíc lidí po celém světě zveřejňují zprávy překvapení a smutku.


ZDROJ: forbes.com, time.com
FOTO: forbes.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9