Bydlení v tradičním japonském stylu

10:58 | 28.05.2018 Mei 0
Málokdo si uvědomuje, jak moc důležitý je prostor, ve kterém žijeme. Mnozí z nás ale
vnímají, jak uspěchané může být tempo západního stylu života a jak zahlcující bývají sociální sítě okrádající nás o čas i pocit soukromí.
Japonské bydlení
Japonské bydlení FOTO: AdobeStock
Pokud je zahlcenost hlavním pocitem, který se usadil ve vaší mysli, stačí obrátit pozornost směrem k východu a vyrazit do Japonska poznat klid, harmonii s přírodou, očistu a dotek minimalistické tradice, které se snoubí za zdmi rjokanů a ve vodách lázní zvaných onseny.
 

Rjokany jako oáza klidu, světla a odpočinku

Rjokany jsou tradiční japonské ubytovací hostince, od malých domků až po velké hotely. Jejich hlavní místnosti vždy směřují na jih, aby zajistily stálé sluneční světlo po celý den. Stojí zpravidla u oceánu, s výhledem na pobřeží nebo na zahradu, bez dalších rušivých elementů. Rjokany spojuje mimo jiné důraz na chování hostů a dodržování etikety, kdy musíte být potichu, příliš nehlučet a pohybovat se v jukatě, lehčím oděvu na způsob kimona s jednoduchým vázáním. Součástí pobytu bývá také čajový obřad v čajovém domku, do kterého se vstupuje přes zahradu.
 
Ubytovat se v rjokanu je možné třeba v Judanaka v Jamanouči nebo v národním parku Hakone s posvátnou horou v Fudži, jezerem Ašinoko nebo smutně proslulém lese sebevrahů Aokigahara na severozápadním úpatí. Hakone je o něco dražší oblast nedaleko Nagana, kde však jistě potkáte sněžné opice u přírodních horkých pramenů. Další možnosti bydlení se nachází v oblasti Ise Toba.

 

Snění na futonu

V pokojích rjokanů jsou podlahy pokryté rohožemi tatami, které možná znáte z juda. Vnitřek této rohože vyplňuje několik vrstev ze stébel slámy, díky kterým je tatami snadno ohebné a vysoce odolné proti vlhkosti a vzdušnosti, a povrch rohože tvoří pevně spletené rákosí. Samotné tatami se v Japonsku objevilo již v 8. století, kdy na něm sedávala šlechta a buddhističtí mnichové namísto polštářů. Většina Japonců i dnes říká: „Chci zemřít na tatami.“ Vyjadřují tím své přání zemřít přirozenou smrtí doma u své rodiny, nikoliv v nemocnici.
 
Tatami zároveň slouží jako podklad pro futon – tradiční japonskou matraci z tvárných přírodních materiálů jako jsou bavlna, konopí, koňské žíně nebo dokonce kokos. Futony najdete v každém rjokanu. Nicméně pokud někomu tento styl spaní nevyhovuje, jsou zde k dispozici i normální postele.

 

A nakonec do lázní

Hlavním místem odpočinku v japonských rjokanech jsou ale lázně onseny, do kterých se vstupuje až po důkladném osprchování s mýdlem. Onseny mohou být přírodní i umělé, s horkou nebo vlažnou vodou a bývají určené pro jedno pohlaví, pokud si nepřiplatíte za soukromé lázně. Koupání v Japonsku je historicky spojené s rituálním čištěním těla i činů a tato tradice se drží i normálních v domácnostech, kde se členové rodiny nejprve osprchují a poté relaxují v pouze jednou napuštěné vaně. Do většiny onsenů nelze tradičně vstupovat s tetováním. Přesto se v poslední době objevila i místa, kde tetování nevadí a kde je možné menší tetování přelepit nebo převázat. Jen pokud jste členem Yakuzy, tak si asi musíte pořídit svoje vlastní.

Pokud Vás vzdálené Japonsko zaujalo, více informací a další zajímavosti o něm získáte i na webu CK Go2, kde Vám specialisti na Japonsko ochotně poradí.


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9