Operní soubor z Tianjin vystoupil v Londýně

18:00 | 17.05.2013 Erik 4
Tradiční čínská nebo též pekingská opera je považována za národní poklad, ve kterém se odráží dlouhá historie Číny a různorodost jejího folklóru. Na vrcholné úrovni ji před nedávnem mohli obdivovat také angličtí diváci.
Představení pekingské opery
Představení pekingské opery FOTO: chinadaily.com.cn
Skupina pojmenovaná Tianjin City Youth Beijing Opera Troupe (TCYBOT) byla založena v roce 1984 a má ve svých řadách skutečné mistry svého oboru. Mají již za sebou úspěšná turné po Japonsku, Singapuru, Thajsku, Peru, Argentině a Mexiku a nyní poprvé zamířili i do londýnských sálů.



Turné po Velké Británii trvalo 10 dní a bylo organizováno místní společností MH Culture Ltd. Představení bylo celkem šest a při každém z nich měli diváci možnost vidět čtyři různé ukázky z her tradiční čínské opery – včetně kusů nazývaných Bohyně nebes rozhazuje květiny, Zcizení rostliny nesmrtelnosti, Opilá kráska a Město Chisang. Vybrané úryvky dávaly vyniknout široké škále druhů umění, které pekingská opera obsahuje a navzájem kombinuje - hudbu, zpěv, pantomimu, tanec a akrobacii. Součástí turné byla i setkání a přednášky na univerzitách v Oxfordu a Londýně.



Zatím je stále tento druh umění předváděný na špičkové úrovni v západních zemích poměrně velkou vzácností. Ale jak řekl po nynějších zkušenostech slavný operní herec Meng Guanglu: „Obecenstvo a návštěvníci měli větší zájem o operu a čínskou kulturu, než jsem si původně představoval. Pro mne je to důkazem toho, že umění opravdu nezná žádné hranice.“ Můžeme doufat, že tento zájem v blízké budoucnosti přitáhne další podobné skupiny.







ZDROJ a FOTO : chinadaily.com.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9