Kokeshi - Tradiční japonské panenky

14:00 | 08.08.2014 Tameni 11
Kokeshi jsou tradiční japonské dřevěné panenky s dlouholetou tradicí. V tomto článku se můžete dozvědět něco o jejich vzniku a původu, i o tom jak vypadají dnes.
Japonské panenky Kokeshi
Japonské panenky Kokeshi FOTO: nouben.com

Původ Kokeshi

Panenky Kokeshi pocházejí z japonského regionu Tohoku v severním Japonsku. Tento region je dobře známý svými onseny - a právě onseny stojí u zrodu těchto panenek. Na začátku 19. století totiž začali japonští kijiya neboli pracovníci se dřevem vyrábět Kokeshi, aby je následně prodávali jako suvenýry návštěvníkům již zmiňovaných onsenů. 

Je možné, že panenky původně měly i spirituální význam - Kokeshi reprezentovaly přání rodičů o zdravé dítě. Předpokládá se také, že Kokeshi, se svými kulatými hlavami a tělem bez končetin sloužily v nenabarvené formě jako masážní nástroj pro návštěvníky lázní.

Samotný název kokeshi podle jedné z teorií vzešel z kombinace japonských slov "ko" (dřevěný, nebo také malý) a "keshi" (panenky).
 


Tradiční Kokeshi

 

Výroba Kokeshi

Na výrobu dnešních Kokeshi se používá dřevo, které bylo po několik měsíců pečlivě vysoušeno. Především se používá tmavé třešňové dřevo nebo světlejší dřevo ze stromu Mizuki. Řemeslníci nejprve celou panenku ořežou a upraví na soustruhu a následně jí nalakují. Hlava a tělo jsou vyráběny převážně zvlášť, poté jsou spojeny dohromady. Výrobci nakonec ručně namalují obličej a vzor kimona.

 

Kokeshi dnes

V dnešní době si Japonci kupují tyto panenky jako upomínky. Kromě toho, že slouží jako okrasa jsou také využívány jako talismany - prevence proti požárům nebo prostředek na odražení zla.

Mizuki - dřevo, které je často používáno pro výrobu obličejů Kokeshi se překládá jako "vodní strom". Je to poměrně vlhké dřevo a tak někteří Japonci věří, že Kokeshi ochrání jejich dům před požárem. 



Kreativní Kokeshi

 

Typy Kokeshi

Kokeshi, které jsou oslavovány jako součást japonského lidového umění se dělí na dva druhy: Tradiční a Kreativní.


Tradiční - Jsou produkovány pouze v 6 prefekturách Tohoku a jsou velmi jednoduché - mají kulaté hlavy a cylindrické tělo bez končetin. Květinové a lineární motivy, kterými jsou zdobeny jejich kimona, byly vyvíjeny a předávány po několik generací. Každá prefektura má své vlastní, osobité motivy.
Tradiční Kokeshi se pak dále dělí na 11 typů, nejznámějším z nich pochází z Naruko.

Kreativní - Jsou reativně novější než tradiční Kokeshi - začaly se vyrábět až po druhé světové válce. Jejich vzhled je modernější - mají více tvarované tělo a přidané rysy jako například vlasy či nádherně barevná kimona. Vzhled kreativních Kokeshi se liší podle umělce, který je vyrábí. Většina z nich je vyráběna v prefektuře Gunma.

Panenky Kokeshi jsou v Japonsku populární již po generace a jejich popularita se odráží zejména v široké škále velikostí a druhů, které jsou dostání jak dnes tak v minulosti.




Na této fotografii si můžete prohlédnout odlišnosti mezi panenkami z různých regionů.



Už jste se někdy s panenkami Kokeshi setkali? Který typ se vám líbí více?


 

ZDROJ: en.wikipedia.org, japanya.co.uk
FOTO: terimakasih.cc, ja.wikipedia.org, loveartlab.me


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9