Pověsti z říše draků a víl - když bambus a lípa rostou spolu

22:04 | 04.02.2019 Eunka 0
Rádi bychom vám představili unikátní projekt Pověsti z říše draků a víl. Je to sbírka známých vietnamských pověstí. Prostřednictvím tohoto projektu chtějí jeho tvůrci ukázat nejen vietnamským, ale i českým dětem kulturu Vietnamu.
Pověsti z říše draků a víl
Pověsti z říše draků a víl FOTO: Kristýna Košutová
Každá země má svoje pohádky, příběhy i pověsti. Ani Vietnam není o nic takového ochuzen. Jelikož se v této krásné zemi, která má také bohatou kulturu, najde spousta pověstí, o kterých mnoho lidí, včetně mladé generace Vietnamců, tolik neví, vznikl projekt Pověsti z říše draků a víl. Bylo nahráno CD, díky kterému se zmíněné pověsti dostanou mezi širokou veřejnost. 

Všechno začalo na akci pořádané vietnamskými studenty, kde si divadelní technik Václav Skalník vyslechl povídku v podání mladého Vietnamce Duc Anh "Aníka". Oba se později domluvili, že pokud se najde podobných pověstí víc, začne nahrávání s ostřílenými umělci, kteří umí příběhy náležitě podat. Nepřála jim jen jedna náhoda, ale celá řada náhod. Měli štěstí na samé dobré lidi. Díky Mikuláši a hlavně čertovi se k projektu přidala i slečna Ha Le, která bývala ředitelkou školky Talent a stále se věnuje vietnamským dětem, které bohužel kvůli zaměstnaným rodičům již nemají možnost poznávat kulturu své země.  
 
Díky další náhodě se pro projekt nadchla také Angela Collins, která vlastní doučovací centrum Olymp. Tato nadaná mladá žena je opravdu skvělou poradkyní v oboru vietnamské historie. A "Aníkova" spolužačka Lucie se zase ukázala jako vynikající odborník na výuku výslovnosti, což se rozhodně hodilo. Vždyť, který český herec umí vzorně vietnamsky? Když už se má něco nahrávat, je třeba pozvat i odborníky na nahrávání, zvuk a mix. Martin Ackermann měl na starosti mix a Jana Jirsová a Lubomír Loubal se také chopili mikrofonu. Nahrávalo se po celé České republice, a dokonce i na pražském hradě v rámci Letních Shakespearovských Slavností. Nahrávky vydal spolek Paddy z.s.ahrávky vydal spolek Paddy z.s.?

Bez ilustrací by přebal CD nebyl úplný, to dá přece rozum, navíc děti ilustrace milují. Díky Klubu ilustrátorů byla pro věc získána i velmi talentovaná ilustrátorka Kristýna Košutová, jejíž ilustrace jsou skutečně jako živé. 

Nyní se již dostaneme k tomu, kdo nám všechny ty zajímavé pověsti z Vietnamu namluvil. Připravte se na samá zvučná jména! Takovými umělci se každý projekt pochlubit nemůže. Jednotlivými příběhy posluchače provází herečka a dabérka Ivana Korolová. 13 pověstí pak bravurně namluvilo těchto 13 umělců: Jiří Korn, Jiří Lábus, Jan Šťastný, Ernesto Čekan, Vladislav Beneš, Josef Carda, Oldřich Kaiser, Petr Nárožný, Daniel Rous, Michal Dlouhý, Jan Čenský, Rudolf Hrušínský a Simona Stašová. Zkrátka úplná plejáda vynikajících českých herců a dabérů. 

Jaké příběhy mohou posluchači všeho věku na CD najít? Jak už jsme řekli, je jich třináct. Najdete mezi nimi například tyto pověsti: O praotci Vietnamci, Jezero navráceného meče, Rybník stvořený za jediné noci, Novoroční koláč, Kuoi a jeho zazračný strom a další. Určitě se nebudete nudit a budete překvapeni, jaké perly byly z kupy vietnamských pověstí nakonec vybrány. 

Na závěr tu pro vás máme několik perliček z nahrávání:
 
  • K nahrávání předělů s Ivankou Korolovou posloužilo místo nahrávacího studia schodiště divadla Hybernia během přestávky.
 
  • Během nahrávání byla přítomna i fenka Pepina Simony Stašové. Jelikož nezlobila a ani neštěkala, místo honoráře měla tu čest, že se ocitla na ilustraci k příběhu Kuoi a jeho zázračný strom.
 
  • Josef Carda dokončoval nahrávání povídky v psychiatrické léčebně v Bohnicich. I na takovém místě se hraje divadlo!
 
  • Slavný Richard Gere neboli Vladislav Beneš nahrával na místě, které mělo paradoxně nejlepší akustiku. Za nahrávací studio mu posloužil sklad s dekami na pražském hradě.


Nahrávky si můžete stáhnout nebo poslechnout na spotifyitunes a play.google. Kdo by měl zájem o fyzické CD s kompletním bookletem plným krásných ilustrací, může napsat Václavovi na e-mail: skalnik.vaclav007@gmail.com


Ilustrace: Kristýna Košutová

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9