Citrusy z Jeju - oblíbené zimní ovoce Korejců

11:39 | 27.08.2018 Eunka 1
Kdo by si teď v zimě nedal lahodnou mandarinku, zvláště, když je nachlazený a bolí ho v krku. Nejinak to mají i Korejci. Ovoce z ostrova Jeju milují.
Citrusy z Jeju
Citrusy z Jeju FOTO: Mike Rowe / flickr.com
Ačkoliv globální oteplování vytvořilo mírný posun ve vývoji klimatu Koreje, tak je Jeju tradičně jediným místem, kde se pěstuje tropické ovoce, mezi nímž jsou nejznámější mandarinky. Byly pěstovány na ostrově po celá staletí, ale proto, že se pěstovaly v malém množství, bývala většina z nich odeslána jako dar ke králi.

Během japonské okupace a během korejské války byly ovocné stromy zanedbané, ale pak se zase dostaly do popředí zájmu. Mandarinky z Jeju jsou populární, neboť jsou velmi sladké a šťavnaté, bez trpkosti, kterou lze nalézt ve většině citrusových plodů.

Odrůda 
citrusů zvaná Hallabong je pojmenována po nejvyšší hoře na Jeju (vyhaslá sopka Halla). Vypadá trochu legračně. Je to hybrid původně vyvinutý v Japonsku. A Korea tyto citrusy přijala v roce 1990 jako místní odrůdu. Plody jsou větší a sladší než běžné mandarinky, ale jsou také dražší. 

Lahodné plody bývají také tradičním oblíbeným dárkem k lunárnímu Novému roku. V supermarketech je prodávají v sadách a lidé je kupují, kde se dá. Mnoho rodin si také kupuje velká balení v bednách a ukládá si je do spíží na verandách. Běžná korejská rodina dokáže zkonzumovat celé takové rodinné balení ovoce během sledování oblíbeného seriálu.



Plody jsou tak populární, že se mezi Korejci dokonce říká, že pokud budete jíst příliš mnoho mandarinek, budete mít žluté dlaně. Kupodivu je to pravda a patrně to zažil každý Korejec, když vyrůstal. Je to díky betakarotenu v ovoci, který se pak hromadí v kůži a vytváří žlutý nádech. Ovšem lidé si spíš myslí, že je to právě šťáva z kůry, která je hlavním viníkem. Matky, které mají málo peněz, tedy děti žlutými dlaněmi straší, aby nemusely za ovoce tolik utratit.

Z citrusů pěstovaných na Jeju se také vyrábí kvalitní ovocné šťávy. Ty se mají pít v dopoledních hodinách, protože jsou nejlepší na lačný žaludek. Prospívají zejména starším lidem. Kromě džusů se z ovoce dělají i alkoholické nápoje a vína. Často jsou to sladká dezertní vína. A nesmíme opomenout sladkosti a čokolády. I to jsou výborné dárky pro rodinu a přátele. A ve spojení s tmavou čokoládou chutná ovoce skvěle.

Na Jeju se také koná každoroční festival na oslavu mandarinek. Je tu také muzeum, kde se o ovoci dozvíte mnoho zajímavého. Věřím, že po přečtení tohoto článku vás posedne chuť na ovoce. V české zelenině sice citrusy z ostrova Jeju sotva najdete, ale nezoufejte. Dobré mandarinky i pomeranče najdete díky dovozu téměř v každé zemi.


ZDROJ: hancinema.net
FOTO: Julio Martínez / flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9