Korejec na kole dobývá svět [Rozhovor]

20:06 | 16.07.2013 starfishzs 28
Dovolená se dá trávit různými způsoby. Yoo Jeong Mo se rozhodl objet na kole celý svět. Loni cestoval po Asii, letos se vydal do Evropy. Redakci AsianStyle ochotně poskytl krátký rozhovor o svých cestách.
Nepálské pohoří
Nepálské pohoří FOTO: Yoo Jeong Mo
Během hledání ubytování v Praze se Yoo Jeong Mo seznámil s naším redaktorem Jedim, který nám umožnil jej vyzpovídat nejen o jeho cestách, ale i o osobních zálibách. Naše shledání v neděli, 14. července 2013, bylo dobrodružné již od samého začátku. Jelikož takovéto cestování neumožňuje být mobilní na každém kroku, komunikace s naším cestovatelem trochu skřípala. Čekali jsme na něj víc než hodinu na sjednaném místě a pokukovali po všech Korejcích s nadějí, že se blíží ten "náš". Naštěstí se opravdu nakonec těsně před tím, než jsme to vzdali, přikolébal vysmátý sympatický mladík, který se nám představil jako Yoo Jeong Mo. Usedli jsme do lucernovské kavárny a náš rozhovor mohl začít.

 
Jeong Mo v Thajsku

Yoo Jeong Mo je dvaadvacetiletý student managementu busanské vysoké školy. Narodil se v Changwonu, který se nachází právě poblíž Busanu. K ukončení studia mu zbývají ještě dva roky. Má za sebou již také povinnou vojenskou službu, kterou si odbyl v oblasti demarkační linie s KLDR. Než se vydal na svou cestu Evropou, objel na kole svůj rodný kontinent, Asii. Nyní se vydal prozkoumat krásy Evropy a v době, kdy jsme se s ním setkali, měl procestováno okolo 11 evropských zemí. Přirozeně se naše první otázky vztahovaly k jeho cestám, zážitkům a celkově k nápadu vyrazit na kole napříč světem.

Kde započala tvá cesta?
Vyrazil jsem z Busanu na sever k Soulu a následně navštívil např. Čínu, Indii, Thajsko, Nepál a další země.

Které evropské země jsi již stihl navštívit?
Má evropská cesta začala v Turecku. Dále jsem pak pokračoval do Bulharska, Srbska, Chorvatska, Slovinska, Rakouska, Slovenska a nyní přišla na řadu Česká republika.

Jeong Mo v Istanbulu

Kde všude jsi byl v České republice?
Přijel jsem přes Moravu, přespal v Brně a vyrazil směr Praha. Protože je cesta do Prahy dlouhá, strávil jsem jednu noc v Jihlavě. V Praze jsem nyní druhým dnem a zítra se vydám do Plzně.

Které další země tedy hodláš navštívit?
Budu pokračovat do Německa, Švýcarska a ostatních zemí. Později plánuji navštívit také Afriku a samozřejmě Ameriku.

Co tě vedlo k tomu, abys podnikl takovou dlouhou cestu?
Na nápad mě přivedl můj starší bratr, který se vydal do světa stopem. Řekl jsem si, proč to nezkusit na kole. Nyní jen čekáme, co si vymyslí naše mladší sestra. (smích)

Phi Phi Island v Thajsku

Cestování tímto způsobem musí být jistě finančně náročné. Jak celou cestu financuješ?
Naspořil jsem si peníze ještě před začátkem cesty. Pracoval jsem jako stážista ve firmě Samsung, kde se jim zalíbil můj nápad projet na kole celý svět. Podařilo se mi od nich získat sponzorství, stejně jako od dalších firem, jako je např. Hyundai a jiné korejské společnosti. (ukazuje nám svůj batoh posetý odznaky všech sponzorů)

Je snadné každý den sehnat v cizím městě ubytování?
Není to jednoduché, ale většinou se to podaří. Kdyby ovšem bylo nejhůř, mám s sebou stan. Navíc je příhodné, že pro většinu evropských zemí Korejci nepotřebují vízum, proto je cestování mnohem snazší.

Kolik zavazadel s sebou tedy vozíš?
Na kole mám připevněných celkem 5 tašek. Dohromady s sebou táhnu okolo 40 kg.

 

Která země v tobě zanechala největší dojem?
Osobně se mi nejvíce líbilo v Nepálu. Je tam nádherná příroda. (nadšeně vytahuje foťák a ukazuje nám své fotky)

Můžeš nám povědět nějaký svůj zážitek z cest?
Když jsem byl v Thajsku, okradli mě úplně o všechny věci. Musel jsem jít na korejskou ambasádu a poprosit je o pomoc. Naštěstí se vše vyřešilo a já mohl pokračovat ve své cestě.

Už druhým dnem jsi v Praze. Co jsi za tu dobu stihl vidět?
Byl jsem se podívat na všechna tradiční turistická místa. Navštívil jsem Staroměstské náměstí, Karlův most a samozřejmě i Hrad.

Kde jsi v Praze sehnal ubytování?
Narazil jsem na Čecha, který také jezdí na kole na vlastní pěst. Ochotně mě tedy na dva dny ubytoval.

Okusil jsi už i české pivo nebo nějaký pokrm?
Ano, měl jsem Staropramen a chutnal mi. Dále jsem měl k obědu vepřo, knedlo, zelo.

Líbí se ti tedy Praha?
Ano, velice. Vždy to bylo mé vysněné město a naplnilo to má očekávání.

 
Jeong Mo s pražskými památkami

Následně se rozhovor stočil k nám jakožto redaktorům. Představili jsme Jeong Movi náš web a vyprávěli mu o jeho vzniku, vývoji, kolik má fanoušků a co je vůbec jeho náplní. Očividně byl velice překvapen velkým zájmem o asijskou kulturu v České i Slovenské republice a neustále vyjadřoval svůj údiv. Zároveň byl ovšem nadšený a okamžitě si vše řádně zaznamenával. Vtipně se tak obrátily role a z dotazovaného se stal redaktor. Při každé zmínce o známých korejských jídlech, hercích či skupinách se neubránil radostnému smíchu.

Dozvěděli jsme se tak, že je velkým fanouškem k-popu, zejména pak skupin Girls′ Generation nebo 4Minute. Neomezuje se ovšem jen na korejský pop, v oblibě má také třeba ten japonský a nebrání se ani západní hudbě, ať už té starší (Beatles) nebo novodobější (Ne-Yo, Taylor Swift). Jako správný Korejec je také vášnivým divákem korejských dramat a mezi jeho oblíbené patří např. Iris nebo Stairway to Heaven. Jelikož je ovšem Jeong Mo dlouho na cestách, nemá čas zůstat v obraze aktuálního dění. Z herců má nejraději Hyun Bina a herečku Kim Tae Hee. Velice ho pobavilo, když jsme jedním dechem dodali, že ta nyní chodí s Rainem. Opravdu ho jakákoli naše znalost k-popové či celkově korejské problematiky překvapovala a zároveň těšila.

 
Krásy Nepálu

Jeong Mo v průběhu rozhovoru také zmínil, že je rád Korejcem a svou zemi nade vše miluje. Ověřil si, zda známe typické pokrmy jako kimchi nebo ramyeon a samozřejmě nesmělo chybět soju. Jeho oblíbeným alkoholickým nápojem je ovšem bezkonkurenčně somaek (pivo se soju). Zeptali jsme se ho tedy, která místa v Koreji by doporučil našim čtenářům. Jednoznačně zvítězily korejské pláže, především pak pláž Haeundae poblíž Busanu. Svůj busanský původ tak rozhodně nezapřel.

Bohužel jsme v tomto bodě museli rozhovor ukončit. Z naší strany můžeme říci, že jsme s Jeong Mem strávili příjemné dvě hodiny a celé povídání probíhalo ve velice přátelském duchu. I když Jeong Mo předem tvrdil, že je jeho angličtina velice slabá, opak byl pravdou. Nebylo na něm ani znát, že rozhovor o svých cestách poskytuje vůbec poprvé. S nadšením nám také dovolil použít své překrásné fotografie z cesty kolem světa, které si můžete prohlédnout výše nebo na jeho facebooku.



Nakonec bych ráda poděkovala především Jirkovi (Jedi), který nám umožnil se s Jeong Mem setkat a po celou dobu rozhovoru nám byl oporou. Dále pak děkuji naší redaktorce Janě (rashida), která mi pomohla s otázkami, celým rozhovorem a zdatně asistovala při následném zkompletování článku. V neposlední řadě děkuji Filipovi, že byl naším maskotem v průběhu večera. Doufáme, že se vám náš první pokus o rozhovor líbil. Inspiroval vás Jeong Mo vydat se na dalekou cestu světem?


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9