Ho Quyen - aréna tygrů a slonů

10:40 | 31.03.2013 Eunka 1
Vzpomínáte si na populární gladiátorské zápasy? Ano, i takovým způsobem se bavil dav. A ve Vietnamu bývalo něco podobného. Tak se na to spolu podíváme.
Ho Quyen
Ho Quyen FOTO: vi.wikipedia.org
Aréna Ho Quyen byla postavena roku 1830 za vlády císaře Minh Manga. Vznikla proto, aby se vznešené obecenstvo mělo čím bavit. Neměla nikdy rozměry římských arén, ale je raritou v dějinách asijské architektury. 

V této aréně bojovali sloni a tygři. V tradiční vietnamské kultuře byli tygři považováni za bestie a škodnou, která loví nebohá zvířata a lidi. Za to sloni byli bráni za vznešená zvířata, která měla znázorňovat prestiž a mužnost královské rodiny. Proto musel v zápase vždy zvítězit slon.

Jak ale mohl slon vyhrát nad tygrem jenom tak? Byla to krutá podívaná. Tygr býval totiž před zápasem omámen a byly mu vyndány tesáky. Někdy byla šelma i přivázaná. Prostě se zápas zmanipuloval ve prospěch slona, který nakonec tygra ušlapal.

Tyto zápasy se obvykle konaly jednou za rok a poslední se konal v roce 1904. Královští sloni se však chovali až do roku 1945. Bohužel je tato lokalita již dosti zpustlá, ale i přesto je turisty navštěvovaná. Stále tu můžete ještě vidět klece podrápané od tygřích drápů. Každopádně je dobře, že tento krutý zvyk skončil. 


ZDROJ: orientalarchitecture.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9