Západy slunce ve městě boha Brahmy – Puškaru

11:13 | 06.09.2019 Host 0
Puškar je malé, přesto významné město, necelých 150 km od hlavního města Radžastánu Džajpur. Právě zde stojí jeden z mála chrámů na světě zasvěcených Brahmovi, stvořiteli vesmíru...
Puškar
Puškar FOTO: CK Go2

Posvátné jezero

Puškar je malé, přesto významné město, necelých 150 km od hlavního města Radžastánu Džajpur. Právě zde stojí jeden z mála chrámů na světě zasvěcených Brahmovi, stvořiteli vesmíru. Podle legendy bůh Brahma upustil z nebe květ leknínu a na místě, kde leknín dopadl vzniklo posvátné jezero, jedno z pěti nejposvátnějších jezer v Indii, a kolem něj se rozprostřelo klidné městečko Puškar.

 

Poutníci, turisté i cestovatelé zde jezdí najít klid a mír. Nejen místní totiž věří, že voda v jezeře je posvátná a smyje hříchy všech, kdo se v jezeře smočí. Smočení v jezeře možná smyje všechny hříchy, nejspíš si však zaděláte na pěkné zdravotní problémy, při nejmenším dostanete kožní vyrážku. Voda v jezeře je totiž brčálově zelená. Celé jezero lemují řasy a bohužel i odpadky.

 

Modlitební obřady

Gháty, neboli schody, jež vedou k jezeru, jsou denně svědky několika modlitebních obřadů a rituálů. Turisté i místní, zde chodí vykonávat hinduistický rituál „Púdža“, kterým uctívají své bohy. Součástí obřadu je dávání obětin. Většinou se jedná o malé obětiny jako jsou vykuřovadla (klasicky vonné tyčinky) nebo listy květin, k uctění božstev a pro udržení jejich náklonnosti.
 

Turistů se hned po příchodu k Ghátům zmocní místní brahmáni (Kněží), kteří vás ochotně provedou celým rituálem Púdža. Na konci obřadu Vám kněz kolem zápěstí omotá kus červené příze. Nikde jinde v Indii toto není zvykem.  Na oplátku brahmán samozřejmě čeká nemalé dýško.

 

Puškar - město chrámů

Pokud se vydáte do Puškaru, určitě nevynechejte návštěvu již zmíněného chrámu Jagatpita Brahma Mandir, který stojí hned nad schodištěm k jezeru. Chrám je zasvěcený bohu Brahmovi a pochází ze 14. století, všichni místní však silně věří, že je chrám starý přes 2000 let. Ve svatyni stojí socha Brahmy, která má 4 hlavy. Tuto sochu každý den oblékají mniši do svatého roucha.
 

Už při příjezdu do Puškaru si všimněte hinduistického chrámu, který se tyčí na kopci nad městečkem. Chrám je zasvěcený Brahmově manželce Sárasvatí-bohyni moudrosti a umění. Komu se na kopec nechce šlapat, může využít nově postavenou kabinovou lanovku, která k chrámu vede. Pod vámi se bude rozkládat celé městečko Puškar a okolí. Je to úžasná podívaná a to hlavně při západu slunce!

 

Náš tip: Kdy do Puškaru? Puškar patří mezi pouštní města. Jsou tady typické velké výkyvy teplot. V létě, během dne, vystoupají teploty i k  40 °C a v noci rapidně klesnou. Nejpříjemnější teploty jsou v období jara a podzimu a to především v měsíci březen a říjen. Teploty se během dne pohybují kolem příjemných 25 °C a večer klesnou na 15 °C.

 

Náš tip: Navštivte Indii a poznejte to nejkrásnější, s českým průvodcem žijícím přímo v destinaci, na jednom ze zájezdů do Indie. Zájezd Opravdová Indie a pláže Goa můžete pořídit od 39 990 Kč na 12 dní. 

 

Velbloudi a radžastánské tradice

Puškar je významný především na rovině spirituální, přece jen zde v tomto malém pokojném městečku najdete přes 100 chrámů. Na rozdíl od jiných indických měst tady nenajdete tuktuky a jejich netrpělivé řidiče. V malebných uličkách okolo jezera se prodávají obětiny, tradiční radžastánské oblečení a ozdůbky, lahodné Lassi a jiné mňamky.
 

Puškar nabízí ještě mnohem víc. Západy slunce, které tady můžete pozorovat ze hřbetů velbloudů, jsou vskutku magické. Především na kraji městečka najdete drobné podnikatele a chovatele, kteří vás za 600 INR (200Kč) vezmou na začátek pouště na velbloudí safari. Zdobený povoz tažený velbloudem Vás zaveze kousek za město, kde začínají pouštní duny. Vyzkoušet si tady můžete jízdu na velbloudech, koních nebo se obléct do tradičního radžastánského oděvu, který dnes místní nosí především na svatby. Při troše štěstí se k vám po cestě připojí puškarští muzikanti, kteří s Vámi v doprovodu hudby a zpěvu za malé dýško stráví i pár hodin.


Náš tip: V Puškaru se každoročně koná největší prodejní trh velbloudů na světě. Festival se koná v období října a listopadu a jeho návštěva stojí určitě za to. Sjíždí se zde obchodníci z celé Indie i zahraničí. Vydejte se na pouštní safari v odpoledních hodinách a vychutnejte si červánky a dechberoucí západy slunce ze hřbetů velbloudů.Vydejte se na pouštní safari v odpoledních hodinách a vychutnejte si červánky a dechberoucí západy slunce ze hřbetů velbloudů.

Autor: CK Go2

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9